Betlehemi Békeláng

1986 óta ilyenkor, ádvent idején a betlehemi Születés templomában égő örökmécses lángja jár kézről kézre a cserkészek között.

Betlehemi Láng

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. A bécsi Habsburg Rudolf cserkészcsapat ötlete nyomán a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett.
Azóta évről évre cserkészek indulnak Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában világító örökmécsesből elhozzák a lángot Bécsbe, ahol minden ország, nemzet cserkészküldöttsége is átveheti a lángot. Ezután lámpákkal, örökmécsesekkel szállítjuk, kézről-kézre adjuk, hogy elhozzuk otthonainkba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen.

Az otthonokban pislákoló „betlehemi láng” így összeköti a magyar családokat a világ különböző pontjain élő keresztyénekkel, és elmélyíti az adventi előkészület lelkületét. A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított láng, a béke lángja azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot, a békét is embertől emberig kell továbbítani. Az összetartozás, a biztonság, a kölcsönös bizalom és szeretet jele ez a láng – minél több felé osztjuk, annál több, annál nagyobb lesz.

Cserkészeink idén is elhozták a lángot Csepelre, hogy innen bárki továbbvihesse – hogy minden család karácsonyi asztalán ott világíthasson, emlékeztetve a karácsonyi csodára, Jézus születésére!